Verzetsheld en redder honderden kinderen overleden

heywoodu

In Parijs is Georges Loinger overleden. Die naam zegt u wellicht niet heel veel, maar de beste man heeft een uitermate nuttig leven gehad: in de Tweede Wereldoorlog redde hij honderden joodse kinderen van de Duitsers.

Loinger werd in 1910 geboren in Straatsburg, destijds nog Duits. Vroeg in de Tweede Wereldoorlog vocht hij tegen de Duitsers, maar al in 1940 werd hij gevangen genomen. Later in dat jaar wist hij te ontsnappen en als verzetsstrijder speelde hij een belangrijke rol bij de OSE: de Œuvre de secours aux enfants, een organisatie die bijna 1500 joodse kinderen verborg van de Duitsers.

Vanaf 1942 werd het volgens Loinger te gevaarlijk om ze in huizen in Frankrijk onder te brengen en dus werden de kinderen in groepjes naar 'veilige' gebieden gebracht, met name naar Zwitserland. "De Italianen die de Frans-Zwitserse grens bewaakten waren vriendelijk. Sterker nog, ze keken gewoon even niet of knepen een oogje dicht als we met een groepje kinderen langs kwamen. We hebben er uiteindelijk zo'n 350 langs kunnen krijgen."

Na de Italiaanse overgave werden de Italiaanse bewakers vervangen door Duitsers, waardoor het smokkelen van de kinderen volgens Loinger beduidend moeilijker werd. Het leverde minder succes op, maar tot de bevrijding bleven Loinger en de OSE alles uit de kast trekken om zoveel mogelijk kinderen in veiligheid te brengen. Georges Loinger is 108 jaar oud geworden.