Marokkanen herdenken afgeslachte toeristes, roep om doodstraf wordt luider

Floris_Stempel

Honderden Marokkanen hebben in de Marokkaanse hoofdstad Rabat een herdenkingsdienst ter ere van twee vermoorde Scandinavische vrouwen gehouden. De vrouwen, toeristen die in het land aan het backpacken waren, werden maandag op gruweljke wijze vermoord. Meerdere daders zijn opgepakt en op dit moment lijkt het erop dat de vrouwen met een islamitisch terroristisch motief zijn afgeslacht.

Bij de Noorse ambassade werden bloemen neergelegd en kaarsen aangestoken ter nagedachtenis aan de 24-jarige Louisa Vesterager Jespersen uit Denemarken en de 28-jarige Maren Ueland uit Noorwegen. Ook werd een minuut stilte in acht genomen. Na deze herdenking vertrok de groep naar de Deense ambassade waar ook bloemen werden gelegd en kaarsen gebrand.

Lees ook: PVV wil negatief reisadvies voor Marokko na 'terreurmoord'

Een aantal aanwezigen droeg borden met zich mee met de tekst 'Sorry' of 'Ik heb heel veel gehuild.' In het dorpje Imlil, waar de vrouwen vlakbij zijn vermoord, werd ook een herdenking gehouden, net als in de toeristische trekpleister Marrakesh.

Inmiddels zijn vier verdachten opgepakt voor de moord, naast negen handlangers. In een video bekennen de vier dat de moorden zijn gepleegd als wraak voor de gebeurtenissen in Syrië. In diezelfde video zweren de mannen trouw aan islamitisch terreurorganisatie ISIS. De Noorse politie meldt dat een video van de moord, waar bij één van de vrouwen het hoofd wordt afgesneden terwijl ze om hulp roept, waarschijnlijk authentiek is.

Update 14:25
Inmiddels is de woede over de moord op beide dames in Marokko zo hoog opgelopen dat er hardop geroepen wordt om de doodstraf voor de daders. In het Noord-Afrikaanse land wordt de doodstraf nog wel opgelegd, maar eigenlijk nooit uitgevoerd, de laatste keer was vijfentwintig jaar geleden. De daders van deze recente moorden zullen, als het aan de vele petities op sociale media ligt, er niet zo gemakkelijk vanaf komen. Het volk eist actie van de regering.

De meeste kranten hebben ook wel door dat deze situatie een klap zou kunnen betekenen voor de toerisme in het land. Marokko is bijna net zo afhankelijk van toerisme als van de landbouw en het wegblijven van toeristen kan de economie flink schaden.