Aanslagpleger op spelersbus Borussia Dortmund moet jaren de cel in

Redactie

De verdachte van de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund, Sergej W., heeft schuld bekend en heeft van de rechter een gevangenisstraf van veertien jaar opgelegd gekregen.

De 28-jarige Duitser van Russische komaf werd al 28-voudige poging tot moord ten laste gelegd, evenveel mensen als er in de bus zaten. "Ik betreur mijn actie ten zeerste", zei W. voor het jurygerechtshof in Dortmund. Op 11 april 2017 ontplofte er een bom bij de bus van Borussia Dortmund toen die op weg was naar het stadion voor een Champions League-wedstrijd tegen AS Monaco. Na onderzoek bleek dat er meerdere explosieven waren verstopt op de route van de bus.

W. had gespeculeerd op een koersval van het aandeel van Borussia Dortmund. Hij had 26.000 euro geleend om put-opties te kopen en hoopte na de aanslag een half miljoen euro op te kunnen halen op de beurs. Om de politie op een dwaalspoor te zetten, had W. briefjes achtergelaten waarin de aanslag werd opgeëist door zogenaamde moslimterroristen.

Bij de aanslag raakten verdediger Marc Bartra en een politieambtenaar gewond, maar de in Rottenburg am Neckar opgepakte W. stelde in de rechtbank dat het nooit zijn doel is geweest om te moorden. Hij had de explosieven naar eigen zeggen 'speciaal ontworpen zodat er geen persoonlijk letsel zou worden geleden'.