Asielzoekers Leersum zorgen voor problemen

Monique Verlind (DJMO)

De mannelijke asielzoekers in Leersum zorgen al langere tijd voor problemen. Zo vallen ze onder meer bij een bushalte in de buurt van het AZC meisjes lastig die naar hun school in het verderop gelegen Doorn fietsen. De meisjes worden uitgescholden, toegesist en bedreigd volgens het AD. Ouders durven hun kinderen niet meer alleen over het fietspad te laten fietsen, vrouwen en jonge meisjes durven niet meer bij de bewuste bushalte uit te stappen. 

Sommige buschauffers laten de halte met regelmaat links liggen. Ze zijn het zat om om de discussie aan te gaan met de asielzoekers die gewoon ronduit weigeren om te betalen voor een busritje richting Veenendaal. Gerben van Os, locatiemanager van het AZC is bekend met de problemen. Zo kreeg hij onlangs een klacht binnen van een vader van een lastiggevallen meisje, maar zij kon niemand aanwijzen. 

Van Os: "Voor mij wordt het dan heel moeilijk om de daders op te sporen. Dit AZC is net een groot dorp. We kunnen sancties uitdelen, overplaatsing aanvragen, maar dan moeten we wel een dader of daders hebben." Ook de problemen met betrekking tot zwartrijden zijn bekend. Komende week vindt er een gesprek tussen Frits Naafs (de burgemeester), busmaatschappij Syntus en het AZC plaats.