Politie rolt forse hennepkwekerij op

Monique Verlind (DJMO)

Op maandagochtend 26 november rolden agenten van het team Basisteam Achterhoek-Oost een grote hennepkwekerij op in een pand aan de Bedrijvenweg in Neede. Er werd een in werking zijnde kwekerij van meer dan 1300 planten aangetroffen. Er werd later op de dag een verdachte aangehouden. De politie kreeg het pand op de korrel door een melding van verdachte omstandigheden. Nader onderzoek bracht het vermoeden van een hennepkwekerij aan het licht.

Eenmaal in de loods werd een nagenoeg geautomatiseerde, forse in werking zijnde, hennepkwekerij aangetroffen. Deze professioneel opgebouwde kwekerij werd ontmanteld en in beslag genomen. In totaal werden 1351 plantjes, 200 lampen, 250 transformatoren en andere gerelateerde goederen in beslag genomen. In het pand troffen de agenten ook nog zakken met meer dan 7 kilo gedroogde hennep en een stek- en droogruimte.

Gevaarlijke omstandigheden
Door een medewerker van Liander werd vastgesteld dat de stroom illegaal werd afgetapt. Het waterleidingbedrijf stelde diefstal van water vast. Hennepkwekerijen leveren een gevaar voor de omgeving op. Door veelal geknoei met de meter, hoge temperaturen en kans op kortsluiting kan er brand uitbreken. Dit kan direct gevaar opleveren voor omwonenden. Het onderzoek en het opruimen heeft tot aan het eind van de middag geduurd.

In belang van het onderzoek en werden op dit adres personenauto’s, twee bedrijfsvoertuigen en drie aanhangers in beslag genomen. Later in de middag werd een 41-jarige man uit Enschede als verdachte aangehouden. Hij is ingesloten voor verhoor. De politie zet het onderzoek voort en onderzoekt zijn rol in deze zaak. Er werd een proces-verbaal opgemaakt ter zake het overtreden van de Opiumwet.

Politie rolt forse hennepkwekerij op (Foto: Politie.nl)
Politie rolt forse hennepkwekerij op (Foto: Politie.nl)