Straten vernoemd naar gesneuvelde Amerikanen

Monique Verlind (DJMO)

Op het militair complex Eygelshoven in Limburg zijn eergisteren vijf straten vernoemd naar Amerikaanse vliegeniers die hier bijna 75 jaar geleden sneuvelden. Op de Rooms-Katholieke begraafplaats onthulde de kleindochter van een van de overlevenden van de crash een herinneringssteen. De B17 bommenwerper van de crew was op weg naar het Duitse Schweinfurt toen hij uit de lucht werd geschoten.

Het initiatief voor de herinneringsactie komt van de uit Eygelshoven afkomstige Wim Slangen. Via verhalen uit zijn familie hoorde hij over een neergestorte bommenwerper in het dorp. Hij zette zijn tanden in een onderzoek, spoorde familieleden van de crew op en kwam met zijn plan voor straatnaambordjes terecht bij reserve luitenant-kolonel Dyon Reinen, commandant van het militair complex bij het Limburgse dorp.

Het complex Eygelshoven is in 2016 in bruikleen gegeven aan de Amerikanen. Die hebben hier een groot aantal voertuigen staan als onderdeel van een vooruitgeschoven onderhouds- en opslagplaats. Reinen vond het daarom een mooi gebaar om Slangen te helpen met zijn idee. Met een ceremonie door zowel Amerikaanse als Nederlandse militairen werd respect getoond aan de vijf gesneuvelden.

Nabestaanden
Twee dochters en een kleindochter van een van de overlevenden van de crash, sergeant Arthur E. Linlud, waren speciaal naar Eygelshoven gekomen voor het eerbetoon. Zij zijn vereerd dat iemand zich zo heeft ingezet voor het herdenken van deze vijf militairen. “Van onze vader hoorde we altijd veel verhalen over de oorlog”, vertelt dochter Joann. “Het heeft een grote impact op zijn leven gehad. Hij zou trots zijn geweest om te zien dat de namen van zijn crew nu op een steen vereeuwigd zijn.”

Straten vernoemd naar gesneuvelde Amerikanen (Foto: Defensie)
Straten vernoemd naar gesneuvelde Amerikanen (Foto: Defensie)