Gewichtheffer Kuworge wint brons op Jeugdspelen

heywoodu

Gewichtheffer Enzo Kuworge heeft op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires het brons gepakt in de zwaarste klasse bij de heren, die voor de deelnemers boven 85 kilogram. Het is een zeldzame prestatie voor een Nederlander, zeker gezien het feit dat Kuworge sowieso al de eerste Nederlandse gewichtheffer op een 'olympisch' evenement was sinds Piet van der Kruk in 1968.

Op het eerste onderdeel, het stoten, begon Kuworge met 155 kilogram, een evenaring van het persoonlijk record waarmee hij in juli nog zilver pakte op het EK bij de jeugd. De poging slaagde en Kuworge ging er met 159 en 162 kilo nog twee keer overheen. Het leverde hem de derde plek op, achter de Iraniër Alireza Yousefi (162kg, maar een poging eerder) en de Bulgaar Hristo Hristov (173kg).

Bij het trekken begon Kuworge met 195kg, met succes. Zijn volgende poging, 203kg, slaagde eveneens en dat leverde een nieuw PR op met één kilogram. Ondertussen werd duidelijk dat Kuworge voor het brons ging: Yousefi begon met 202, maar schoof door naar 211, terwijl Hristov 206kg optilde in zijn laatste poging. Kuworge ging zo in de derde poging nog voor een nieuw record van 210kg, maar dat lukte niet.

De jonge Nederlander, vlagdrager tijdens de openingsceremonie, eindigde zo met 365kg als totaalgewicht en pakte brons. Goud was er voor Yousefi, die afsloot met 218kg en zo op een totaal eindigde van 380kg, één kilo meer dan Hristov.

Kuworge trekt en stoot zich een weg naar jeugdolympisch brons (Florian Eisele for OIS/IOC)
Kuworge trekt en stoot zich een weg naar jeugdolympisch brons (Florian Eisele for OIS/IOC)