Sportbaas Baumann (51) overleden tijdens Jeugdspelen

heywoodu

De Zwitserse sportbestuurder Patrick Baumann is zaterdag plotseling overleden. Baumann was secretaris-generaal van wereldbasketbalbond FIBA, IOC-lid en president van de GAISF, de overkoepelende organisatie voor bonden in bijna honderd olympische en niet-olympische sporten. De Zwitser overleed op 51-jarige leeftijd, naar alle waarschijnlijkheid aan een hartaanval.

Baumann was aanwezig bij de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires, waar hij zich vooral bezig hield met het toernooi in het 3x3-basketbal. "Dit is onwerkelijk, zelfs vandaag hebben we hem - zoals we hem kennen - nog hard zien werken voor de sport waar hij zo van hield", aldus IOC-president Thomas Bach in een statement zaterdagavond. 

Baumann was zelf speler, coach en scheidsrechter in het basketbal en kwam in 1994 als advocaat bij de FIBA te werken. Een jaar later werd hij al plaatsvervangend secretaris-generaal en in 2002 werd hij unaniem gekozen tot daadwerkelijk secretaris-generaal. Vanaf 2007 was hij IOC-lid en tot aan zijn dood was hij ook voorzitter van het organisatiecomité voor de Jeugd Olympische Winterspelen van 2020, in het Zwitserse Lausanne.

In het olympisch dorp in Buenos Aires zal zondag een herdenking gehouden worden voor Baumann, terwijl op het IOC-hoofdkantoor en op de Jeugdspelen de olympische vlag halfstok gehesen wordt.