Lange en Ryf prolongeren wereldtitel Ironman in nieuw record

H.Vviv

Patrick Lange is voor het tweede jaar op rij wereldkampioen Ironman geworden. De 32-jarige Duitser legde in Hawaï de klassieke triatlon (3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen) af in een tijd van 7.52.39. Dat is een nieuw parcoursrecord.

Lange was nog maar net in een nieuwe recordtijd als winnaar over de meet gekomen van de Ironman Hawaï, of hij vroeg zijn vriendin ten huwelijk. Na het huwelijksaanzoek van de Duitser kwam de Belg Bart Aernouts als tweede binnen op vier minuten van de winnaar. Daarmee zijn Lange en Aernouts de eerste twee triatleten die op Hawaï onder de acht uur hun klassieke triatlon afwerkte.

Bij de vrouwen ging de zege naar Daniela Ryf. De Zwitserse werd tijdens het zwemen gebeten door een kwal. Ze dacht lange tijd aan opgeven en kwam pas ruim negen minuten later uit het water dan de Britse Lucy Charles, maar aan het einde van het fietsen had ze de achterstand al goed gemaakt. Tijdens het lopen stond er geen maat op Ryf en kwam binnen in een tijd van 8.26.16, daarmee was ze meer dan twintig minuten sneller dan haar oude parcoursrecord. Voor de 31-Zwitserse was het al haar vierde zege op rij in Hawaï. Charles werd op tien minuten tweede.