De Marchi soleert naar zege in elfde etappe Vuelta a Espaņa

H.Vviv

De langste etappe in deze Vuelta a España is gewonnen door Alessandro De Marchi. De 32-jarige Italiaan maakte deel uit van maakte onderdeel uit van een vroege vlucht van negentien renners, en kwam solo aan in Luintra.

In de groep van de favorieten bleef lang alles bij elkaar. Op de slothelling van de dag trok de ploeg van Rigoberto Uran stevig door, maar alle topfavorieten voor de eindzege bleven bij elkaar, waardoor Simon Yates nog steeds de leider is in het algemeen klassement, met één seconde voorsprong op Alejandro Valverde.

De elfde etappe was 208 kilometer lang en werd gezien als een overgangsetappe door het middengebergte. Een perfecte kans voor de aanvallers, maar daar dacht de helft van het peloton ook zo over.

Pas na 100 kilometer, na twee uur koersen en veel aanvalspogingen, reed er pas een kopgroep van negentien renners weg die voor de dagzege mocht gaan strijden. In de kopgroep was ook Bauke Mollema aanwezig. Thibaut Pinot was de best geklasseerde renner op 2.33 van Yates.

Ondanks de kleine voorsprong van Pinot liet de ploeg van Yates de voorsprong oplopen tot meer dan vier minuten. Astana en Movistar lieten dat niet toe en verkleinde de voorsprong naar de negentien, waar de samenwerking niet optimaal was.

Pinot, Dylan Theuns en Bauke Mollema kozen in de kopgroep voor de aanval, maar geen van de aanvallen was succesvol. BMC, dat met drie renners in de kopgroep aanwezig was probeerde het overtal uit te spelen. De Marchi koos het juiste moment en kreeg alleen Jhonatan Restrepo met zich mee. Op de slothelling in Luintra moest de Colombiaan lossen bij de Italiaan en zo boekte De Marchi zijn eerste zege dit seizoen.

In het algemeen klassement veranderd er niks en mag Yates ook na vandaag de rode leiderstrui aantrekken. Steven Kruijswijk is met een negende plaats nog steeds de beste Nederlander op 43 seconden van de Engelsman.