UEFA nomineert Ronaldo, Salah en Modric als beste spelers

Redactie

Cristiano Ronaldo, Mohamed Salah en Luka Modric zijn door de UEFA genomineerd als laatste kanshebbers op de prijs van Europese Speler van het Jaar.

Eerstgenoemde won de Champions League met Real Madrid en Ronaldo mocht zich eveneens topscorer van het toernooi noemen. Modric won het miljardenbal natuurlijk ook en schopte het daarnaast tot de WK-finale met Kroatië. Zijn prestaties leverden hem de titel van beste speler van het WK op. Salah won op zijn beurt de topscorerstitel en de prijs van beste speler in Engeland, haalde de finale van de Champions League en brak daarnaast nog talloze doelpuntenrecords in zijn eerste seizoen voor Liverpool.

Net buiten de top tien vielen Antoine Griezmann (winnaar Europa League en WK), Lionel Messi (Spaans kampioen en topscorer), Kylian Mbappé (grootste talent van het WK en wereldkampioen), Kevin De Bruyne (derde op het WK, landskampioen en uitgeroepen tot de één na beste speler van de Premier League), Raphaël Varane (wereldkampioen en CL-winnaar met Real Madrid), Eden Hazard, (derde op het WK met België) en Sergio Ramos (CL-winnaar en aanvoerder van Spanje).

Tijdens de loting voor de Champions League (op 30 augustus in Monaco) wordt bekend gemaakt wie van het drietal de winnaar is. De shortlist is samengesteld door een jury van tachtig trainers van de clubs die vorig seizoen uitkwamen in de groepsfase van de CL of Europa League. Ook 55 journalisten hebben een stem gehad. Ieder jurylid maakte een top drie en op basis daarvan zijn punten uitgedeeld. De trainers mochten niet stemmen op een speler van hun eigen team.

Bij de vrouwen zijn de Deense Pernille Harder (VfL Wolfsburg), Ada Hegerberg (Noorwegen, Olympique Lyon) en Amandine Henry (Frankrijk, Olympique Lyon) de kanshebbers. Lieke Martens stond wel op de shortlist van tien genomineerden, maar haalde het podium niet. De UEFA heeft maandagmiddag bekend gemaakt dat ze op de zesde plaats is geëindigd.