Bier voorkomt zelfmoord

heywoodu

In het Amerikaanse St Paul, in de staat Minnesota, was een man er eerder deze week helemaal klaar mee. Hij stond op de rand van een viaduct, klaar om zijn dood tegemoet te springen...tot twee bierverkopers na hun bezorging voorbij kwamen rijden.

Chauffeur Jason Gaebel vroeg de man op de brug of alles in orde was, terwijl zijn collega Kwame Anderson begon te filmen. Gaebel vroeg de man om aan de goede kant van het hek te komen, waarna meneer antwoordde dat hij ging springen. Anderson stopte met filmen en belde de hulpdiensten.

Terwijl de hulpdiensten onderweg waren besloot Anderson om met de man te praten. "Ik moest de man ergens mee bezig zien te houden, want als we op de politie zouden wachten had het ineens klaar kunnen zijn", aldus Anderson, die als eerste aan Denzel Washington dacht in Inside Man, waarin de acteur een onderhandelaar bij een gijzeling speelt.

Anderson begon met de man te praten, vroeg waar hij woonde (even verderop), of hij kinderen had (ja) en vertelde meneer ondertussen ook wat over zichzelf. Ook nadat de politie arriveerde bleef Anderson met de man in gesprek: hij hoefde niks te eten, want hij had geen honger, en geld had hij ook niet nodig.

"Zullen we anders even wat drinken?", vroeg Anderson, waarop de man pauzeerde. "Ja? Een biertje?", vroeg hij door. "Misschien", zo antwoordde de springer in spé. Anderson liep naar zijn bierbezorgingsbusje en pakte er een 12-pack uit. Deze zette hij bij de rand in de buurt, waarbij hij de man vertelde dat alle twaalf blikjes voor hem waren als hij niet zou springen.

De bijna-springer had ogenschijnlijk wel trek in een biertje, want langzaam kwam hij richting veiligheid, waarna hulpverleners hem met een ambulance af konden voeren. Agent Mike Ernster was ondertussen duidelijk: "Bier brengt mensen al heel erg lang samen en vandaag heeft het een leven gered."

Overigens kreeg de net-niet-springer uiteindelijk zijn biertje (nog) niet, want hij werd in de ambulance geholpen, maar Anderson heeft hem uitgenodigd om de belofte alsnog in te komen lossen.