Joyce wint tweede etappe Arctic Race of Norway, Van der Poel is leiderstrui kwijt

H.Vviv

Mathieu van der Poel is in de tweede etappe van de Arctic Race of Norway zijn leiderstrui kwijtgeraakt. De Nederlands kampioen kwam op meer dan minuut van een kopgroep binnen. De etappewinst ging Colin Joyce, die Dennis van Winden net voor bleef. Sergei Chernetski werd vijfde in de etappe en is de nieuwe leider in de Noorse rittenkoers.

Zes renners kozen vroeg in de etappe van Tana naar Kjøllefjord over 195 kilometer ten aanval. Daarbij zat ook de Nederlander Van Winden. De renner van Israel Cycling Academy had het gezelschap Sindre Skjøstad Luke en Henrik Evensen, Yannick Martinez en Loïc Chetout en Ryan Anderson.

Met nog iets minder dan veertig kilometer te rijden werd de kopgroep ingerekend. Op de flanken van de Hopseidet versnelde Jakob Fuglsang in dienst voor Chernetski. Dankzij de versnelling ontstond er een nieuwe kopgroep. Van der Poel was de grootste afwezige in de kopgroep. De leider in het algemeen klassement kon het hoge tempo niet volgen en kwam uiteindelijk binnen op 1.13 van de winnaar.

De kopgroep bestond uiteindelijk uit veertien renners met daarbij de Nederlander Van Winden, die opnieuw mee zat in de kopgroep. BMC was aanwezig met vier renners, maar de Amerikaanse ploeg kon hun overwicht niet uitspelen en uiteindelijk zou het op een sprint uitdraaiden. Van Winden ging de sprint van vroeg aan, maar in de laatste honderd meter kwam Colin Joyce eroverheen. Voor de 24-jarige Amerikaan was het zijn eerste zege in Europa.