Tesla-eigenaar Musk aangeklaagd door speculanten

Floris_Stempel

Het bedrijf Tesla en eigenaar Elon Musk zijn door investeerders aangeklaagd voor het mogelijk bewust manipuleren van de aandelen van het electrische autobedrijf.

Het begon allemaal met een tweet van Musk, waarin hij aangaf voldoende cash te hebben om alle aandelen van Tesla op te kopen en zo het bedrijf van de beurs af te halen. Musk meldde 420 dollar voor een aandeel te willen betalen. Op dat moment was een aandeel rond de 352 dollar waard, de aandeelhouders werden dus een winst van rond de zeventig dollar per aandeel in het vooruitzicht gesteld.


Elon Musk, links (Foto: Gettyimages)

De opmerkelijke tweet van Musk zorgde ervoor dat het aandeel Tesla enorm populair werd en binnen een dag 13 procent in waarde steeg. Later daalde de waarde weer naar een normalere prijs van 355 dollar, maar dat is toch nog meer dan drie dollar boven de waarde van vóór de tweet.

Speculanten, zogenaamde short sellers, waren kwaad en verloren door deze stijging flink veel geld. Short sellers lenen namelijk aandelen, verkopen die en hopen op een prijsdaling. Gebeurt dat ook, dan kopen ze de aandelen weer terug tegen een lagere prijs. Deze investeerders claimen voor honderden miljoenen aan dollars verloren te hebben door de actie van Musk en de daaruitvolgende stijging van het Tesla-aandeel.

Kalman Isaacs, één van de aanklagers, vindt dat Musk de tweet expres de wereld in stuurde om short sellers dwars te zitten, juist omdat zij hopen op een daling van de waarde van Musk's bedrijf. Tevens heeft Musk tot op heden nog geen bewijs geleverd dat hij die 420 dollar per aandeel ook daadwerkelijk kan betalen.

Tesla heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.