Alaphilippe klopt Mollema in Clasica San Sebastian

H.Vviv

Julian Alaphilippe heeft de Clásica San Sebastián op zijn naam geschreven. De Fransman van Quick-Step Floors was in een sprint te sterk voor Bauke Mollema, die voor het zevende jaar op rij in de top tien eindigde van de Baskische klassieker. Frans kampioen Anthony Roux werd kort daarachter derde. Ook Robert Gesink, Steven Kruijswijk en Antwan Tolhoek eindigden in de top-10

Pablo Torres (Burgos-BH), Aritz Bagues, Sergio Rodriguez en Cyril Barthe (Euskadi-Murias), Luis Mas (CajaRural-RGA) en Loic Chetout (Cofidis) kozen vroeg in de wedstrijd voor de aanval. Het zestal kreeg acht minuten voorsprong van het peloton, waar LottoNL-Jumbo samen met team Sky op kop reed van het peloton.

Met nog honderd kilometer te fietsen tot aan de finish nam Katusha-Alpecin op de eerste van de twee beklimmingen van de Jaizkibel het tempo over in het peloton. Door de tempo versnelling in het peloton zakte de voorsprong onder de drie minuten.

Op de tweede beklimming van de Jaizkibel, op zestig kilometer van de meet, nam team Sky het heft in handen. Barthe bleef het langst over van de vroege vlucht en kwam ook als eerste boven op de Jaizkibel, op veertien seconden volgde het peloton. De Franse Bask hield zijn voorsprong nog even vast, maar met nog veertig kilometer te fietsen was zijn aanval over.

Op de Arkale, een klim van de derde categorie, was LottoNL-Jumbo actief. Eerst versnelde Steven Kruijswijk, maar de nummer vijf van het eindklassement van de Tour de France kreeg niet de ruimte. Later was het Antwan Tolhoek die versnelde. De jonge klimmer van LottoNL-Jumbo zat even mee in de kopgroep van een zevental renners, alleen team Sky liet niemand begaan.

Op twintig kilometer van de streep was er een grote valpartij. Vooral Egan Bernal en Mikel Landa lagen er slecht bij en werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Ook Primoz Roglic lag erbij. De renner van LottoNL-Jumbo zou nooit meer de aansluiting maken in het peloton.

Op de Alto de Murgil werd alles uit elkaar gereden. Daar was Tolhoek verantwoordelijk voor. De 24-jarige Zeeuw versnelde en had meteen een mooi gat te pakken op de rest. In eerste instantie reed Rudy Molard ernaar toe. Net voor de top gingen Mollema en Alaphilippe er overheen en hadden aan de top een voorsprong van een tiental seconden.

In de afdaling van de Alto de Murgil liepen ze alleen maar uit op de eerste achtervolgers met onder meer Greg van Avermaet en Ion Izagirre. Ook Tolhoek was nog mee. Later zouden ook Gesink en Kruiswijk aansluiten bij de eerste achtervolgers, maar kwamen nooit meer bij de eersten.

Mollema kwam in de slotkilometer niet meer op kop, maar was in de sprint toch niet opgewassen tegen Alaphilippe. Voor de Fransman, die de bolletjestrui won in de Tour de France, was het alweer zijn tweede klassieke zege van dit seizoen. Eerder won hij ook al de Waals Pijl.

 

Julian Alaphilippe wint Clasica San Sebastian. (PRO SHOTS/Action Images)
Julian Alaphilippe wint Clasica San Sebastian. (PRO SHOTS/Action Images)