Zwemmers Korstanje en Stolk naar halve finales 100m vrij op EK

heywoodu

Zwemmers Nyls Korstanje en Kyle Stolk hebben zich op het Europees kampioenschap in Glasgow geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vrije slag. Jesse Puts verscheen niet aan de start, Stan Pijnenburg kwam net tekort.

Korstanje tikte aan na 49,20 seconden, goed voor de vijftiende tijd. Stolk noteerde 49,27 en dat leverde plek zeventien op, terwijl de beste zestien door mogen. Wegens de regel die aangeeft dat elk land maximaal twee zwemmers in de halve finales mag hebben gaat Stolk echter toch door.

Topfavoriet Vladimir Morozov valt er ondanks een vijfde tijd namelijk als derde Rus tussenuit, terwijl ook de Italiaan Lorenzo Zazzeri slachtoffer is van de regel. Met 49,36 kwam Pijnenburg tot de twintigste tijd, waarmee hij is uitgeschakeld.

Update 11.10 uur
Op de 100 meter schoolslag bij de vrouwen heeft Tes Schouten het zeer teleurstellend niet gehaald in de series. De pas 17-jarige Nederlandse begon met een inschrijftijd van 1:07,12 minuten, wat achter Ruta Meilutyte de tweede tijd opgeleverd zou hebben. 

Schouten is onlangs echter ziek geweest en bleek verre van topfit: met 1:08,56 kwam ze slechts tot de gedeeld achttiende tijd, waardoor ze genoegen moet nemen met een rol als reserve.

Update 11.47 uur
Op de 50 meter rugslag bij de dames staan Kira Toussaint en Maaike de Waard in de halve finales. Toussaint zwom met 28,04 de achtste tijd, terwijl De Waard met 28,30 de elfde tijd liet noteren. Met 28,35 was Tessa Vermeulen goed voor plek veertien, maar omdat ze de derde Nederlandse was, is ze uitgeschakeld. De Britse Georgia Davies zwom met 27,21 een negen jaar oud Europees record uit de boeken.

Update 11.57 uur
Op de gemengde 4x200 meter vrije slag, een nieuw onderdeel op dit EK, staat Nederland in de finale. Het ernstig matig bezette onderdeel, slechts negen teams deden een gooi naar één van de acht finaleplekken, leverde voor Nederland een vijfde plek op.

Dion Dreesens, Maarten Brzoskowski, Marjolein Delno en Robin Neumann kwamen tot een tijd van 7:39,30 minuten. Daarmee waren ze ruim zes seconden langzamer dan het snelste team, Rusland.