Miljardenboete voor Google

heywoodu

Google mag de buidel trekken: de Europese Commissie heeft het bedrijf een boete opgelegd van 4,3 miljard euro wegens machtsmisbruik met besturingssysteem Android. Veel pijn zal Google er overigens niet van hebben: men heeft een slordige 88 miljard euro in kas.

Het onderzoek naar Google begon in 2013 en gaat met name over contracten tussen Google en telefoonmakers. Daarin staat dat makers de appwinkel van Google wel mogen installeren, maar alleen als ze apps als browser Google Chrome en Google's zoekmachine óók installeren.

Onder meer Nokia, Microsoft en Oracle dienden een aanklacht in. Microsoft is eigenaar van Bing, Google's voornaamste concurrent op de zoekmarkt. Besturingssysteem Android is 's werelds meest gebruikte OS, met bijvoorbeeld een marktaandeel van bijna 75 procent in Europa.

Vorig jaar kreeg Google al een boete van 2,42 miljard euro wegens machtsmisbruik met prijsvergelijker Google Shopping, waar het bedrijf tegen in beroep is gegaan. Ook tegen de nieuwe boete gaat men in beroep, terwijl er nog een zaak loopt over Google's macht op de advertentiemarkt.