Tweede ritzege Gaviria, Van Avermaet behoudt geel

Olga Kroeders

Fernando Gaviria heeft de vierde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 195 kilometer koersen, van La Baule naar Sarzeau, was de renner van Quick-Step wederom de snelste in de massassprint. Hij won zaterdag ook al de eerste etappe. Greg van Avermaet start ook morgen in de gele leiderstrui.

De twee Fransen Jerôme Cousin (Direct Energie) en Anthony Perez (Cofidis) en de Belgen Dimitri Claeys (Cofidis) en Guillaume van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) reden direct vanuit de start weg uit het peloton dat hun zegen gaf. Hun maximale voorsprong was een kleine acht minuten.

Vanaf zo'n 100 kilometer voor de streep begonnen in het peloton de sprintersploegen zich te organiseren. Hierdoor liep de voorsprong van de kopgroep langzaam terug tot twee minuten vijftig kilometer tot de finish. Achter in het peloton kwamen verschillende renners ten val waaronder Jakob Fuglsang, Mikel Landa en Robert Gesink. Ze konden allen weer op de fiets stappen.

De voorsprong van de kopgroep liep vervolgens weer op naar een kleine drie minuten. 25 kilometer voor de finish begon het peloton weer op stoom te komen, met Quick-Step vooraan. Hierdoor liep het weer in op de vier koplopers. Tien kilometer voor de streep was het nog iets meer dan een minuut. Zes kilometer voor de streep vond er weer een valpartij plaats in het peloton, ditmaal voorin. Hierdoor kwamen verschillende renners op achterstand onder wie Uran die wel weer wist aan te sluiten.

Ondanks de valpartij kwam het peloton steeds dichter bij de twee Belgen en twee Fransen. Met nog een kilometer te gaan werden de vier bijgehaald, waardoor een massasprint de etappe weer zou beslissen. Het werd een spannende sprint tussen Sagan, Greipel en Fernando Gaviria waarbij de laatste weer de snelste was. Dylan Groenewegen werd vierde.