Trump nomineert rechtse opperrechter

Mick (Philosocles)

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de conservatieve 53-jarige Brett Kavanaugh genomineerd voor het Hooggerechtshof. Twintig jaar geleden assisteerde Kavanaugh bij het onderzoek naar toenmalig president Bill Clinton, maar zei later dat presidenten eigenlijk vrijgesteld moeten zijn van zulke onderzoeken. De aanstelling kan van belang zijn in het onderzoek naar Russische inmenging tijdens Trumps verkiezingscampagne.

"Kavanaugh is een absolute conservatief waarmee het Hooggerechtshof onherroepelijk naar rechts zal opschuiven", zegt NOS-correspondent Wouter Zwart. Het is de bedoeling dat Kavanaugh de 81-jarige Anthony Kennedy opvolgt, die onlangs liet weten met pensioen te gaan. Hoewel aangesteld door Ronald Reagan, was diens stem soms doorslaggevend bij progressieve onderwerpen zoals homorechten en abortus. Daaraan zal met Kavanaugh een einde komen.

Indien Trump wordt gedagvaard om te getuigen in het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, moet het Hooggerechtshof beslissen of hij dat moet doen. Omdat Kavanaugh een tegenstander is van dergelijke onderzoeken naar een president, is de kans groter dat Trump in dat geval geen getuigenis onder ede zal hoeven afleggen.

Maar allereerst moet de Senaat instemmen met de nominatie. Daar was in het verleden altijd een tweederde meerderheid voor nodig, maar na het Democratische verzet vorig jaar tegen rechter Neil Gorsuch, veranderden de Republikeinen dit in een simpele meerderheid.

Toch is het ook daarmee nog geen gelopen race. Kavanaugh is namelijk tegenstander van het recht op abortus, en heeft gezegd dat hij dit wil inperken. Dat gaat sommige gematigde Republikeinse senatoren te ver, dus die zullen eerst het naadje van de kous willen weten over Kavanaughs standpunten, voordat ze zullen overwegen voor hem te stemmen.

Democraten hebben al aangegeven Kavanaugh nooit te zullen accepteren. Voor hen is het doemscenario het terugdraaien van de zaak Roe vs. Wade uit 1973, waarmee het recht op abortus in de VS werd gewaarborgd.