Rwanda wil WK wielrennen 2025

heywoodu

We hebben een nieuwe, interessante kandidaat voor het WK wielrennen van 2025: Rwanda. Nooit eerder trok het wielerpeloton voor een WK naar het hartje van Afrika, en Rwanda krijgt ook nog eens steun van het natuurlijk veel meer ervaren België.

Tussen de wielerbonden van België en Rwanda bestaat al jaren een samenwerkingsverband. "De organisatie is er, de hotels zijn er, het klimaat is goed, er kunnen mooie parcoursen uitgebouwd worden. Onze steun hebben ze", aldus Tom Van Damme, voorzitter van de Belgische bond.

Ook in het voorbereiden van een dossier zal Rwanda steun van onze zuiderburen krijgen. Het dossier waar het WK van 2002 mee naar Zolder gehaald werd wordt naar Rwanda gestuurd, net als het document waarmee Vlaanderen voor het WK van 2021 gaat.

Pas vanaf de jaren zeventig begon het WK buiten Europa te komen, te beginnen met Montreal in 1974. Qatar was de laatste keer: Peter Sagan pakte er in 2016 de wereldtitel, nadat Tom Leezer in de slotkilometer even op weg leek naar een bizarre wereldtitel.

Overigens is het enthousiasme er in Rwanda absoluut. Tijdens de Ronde van Rwanda lopen hele dorpen leeg om de renners toe te juichen, gepaard met grote dansfeesten. Ook de Muur van Kigali is inmiddels beroemd en zorgt doorgaans voor een enorme zee aan herrie van de duizenden fans.