Poetin dankt Russische ploeg: "We zijn trots"

Redactie

President Vladimir Poetin heeft zijn dank uitgesproken aan de Russische ploeg die in de kwartfinale pas na strafschoppen moest buigen voor Kroatië.

De leider van het gastland kon de wedstrijd niet zelf bijwonen, maar een woordvoerder van het Kremlin heeft aan persbureau Interfax laten weten dat de president trots is op het team. "Hij heeft de wedstrijd gezien en duimde natuurlijk voor onze ploeg. We hebben in een sportieve wedstrijd aan het kortste eind getrokken. Het was een fantastisch duel", aldus de woordvoerder van Poetin. De spelers worden omschreven als 'fantastische kerels' en kunnen op de nodige complimenten rekenen. "Helden zijn het. Ze waren bereid te sterven op het veld. We zijn heel trots op hen."

Bondscoach Stanislav Cherchesov liet in een persconferentie weten dat hij voor en na de wedstrijd is gebeld door de president. "Hij zei dat het geweldig was wat de ploeg liet zien en ik vertelde hem dat we erg teleurgesteld zijn. Toen zei hij dat we onze ogen open moeten houden zodat we de volgende stap kunnen maken", aldus Chersesov, die over een in augustus aflopend contract beschikt. Daar wilde hij nu niet over speculeren. "Laten we nu niet te ver vooruit kijken."

De oefenmeester blikt liever terug op de geweldige prestaties van zijn team. De ploeg overtrof alle verwachtingen door de groepsfase te overleven en rekende daarna af met het veel sterker geachte Spanje. "We hebben laten zien wat we waard zijn door keihard te werken", stelt de Russische bondscoach. "De mensen vertrouwen niet alleen op ons, ze houden zelfs van onze ploeg. Het hele land is verliefd op ons geworden. Ze weten nu weer waar de Russiche ploeg voor staat."

Als het aan Cherchesov ligt, moet dat geen eenmalige uitschieter zijn. De ploeg greep net naast de halve finales omdat Kroatië de strafschoppen iets beter nam. In de reguliere speeltijd werd het 1-1 en in de verlenging scoorde beide ploegen nog één keer. Daarna brachten krijttrappen de beslissing. Fedor Smolov en Mario Fernandes misten voor het gastland, terwijl alleen Mateo Kovacic de bal er niet in kreeg namens de zegevierende Kroaten. "Dit is ons normale niveau", betoogt de Russische oefenmeester. "Dat moeten we ook tonen op de volgende grote toernooien."