'Iraanse WK-speler betrapt op doping'

heywoodu

Volgens Russische media is de Iraanse voetballer Saeid Ezatolahi betrapt op het gebruik op doping. De 21-jarige middenveler, spelend voor het Russische FK Rostov, speelde op het WK in Rusland in twee wedstrijden van Iran mee.

Ezatolahi zou begin juni, voorafgaand aan het WK dus, bij een out-of-competitioncontrole een positieve test hebben afgeleverd op een testosteronproducerend hormoon. Dat kan overigens een meer ernstige oorzaak hebben: kanker, zoals het geval was bij de Belgische meerkamper Thomas Van Der Plaetsen, wiens 'positieve dopingtest' daadwerkelijk door kanker veroorzaakt bleek te zijn.

Voor zover bekend heeft Ezatolahi geen kankerdiagnose gehad, maar er zal ongetwijfeld onderzoek naar worden gedaan. Wereldantidopingagentschap WADA heeft laten weten dat van een overtreding nog geen sprake is, maar er wordt wel onderzoek gedaan naar de positieve test, zoals gebruikelijk.

Volgens wereldvoetbalbond FIFA werden van 1 januari tot en met 13 juni, de dag voor het WK begon, meer dan 2700 dopingcontroles uitgevoerd. Elke op het WK actieve speler zou in elk geval één keer getest zijn.