Ouders Thaise voetballers in grot: 'Coach, geef jezelf niet de schuld'

heywoodu

Coach Ekkapol Chantawong en zijn twaalf jonge Thaise voetballers zitten inmiddels al ruim twee weken vast in een grot, wat voor niemand nog een geheim zal zijn. Over en weer zijn inmiddels wat brieven geschreven, die door marineduikers heen en weer zijn gebracht.

Zo kreeg de 25-jarige coach een brief van een van de ouders, nadat hij zelf een brief had geschreven met daarin de belofte dat hij goed voor de jongens zou zorgen en zijn excuses voor de situatie. "Van alle ouders hier is helemaal niemand boos op jou, dat moet je weten. Neem het jezelf alsjeblieft niet kwalijk", aldus de moeder van een van de tieners.

De 12-jarige Chanin Wiboonrungrueng vertelde zijn ouders dat ze zich geen zorgen hoefden te maken. De hongerige jongen diende gelijk ook maar even een verzoek in: "Zeg tegen Yod dat hij me, als ik eruit ben, mee moet nemen om gefrituurde kip te gaan eten", schreef hij. "Het is een beetje koud, maar het gaat wel goed. Maak je geen zorgen en vergeet mijn verjaardag niet", aldus zijn 13-jarige teamgenoot Duangpetch Promthep.

De reddingsactie is ondertussen begonnen. Achttien duikers, vijf uit Thailand en dertien uit het buitenland, zijn zondagochtend in alle vroegte de grot binnen getrokken. Voor een ervaren volwassen duiker duurt een retourtje zo'n elf uur, dus naar verwachting komen de eerste jongens op z'n vroegst zondagavond de grot uit, terwijl de hele operatie ook enkele dagen kan duren.