Granqvist schiet Zweden naar winst op WK na ingrijpen videoref

heywoodu

Op het WK voetbal in Rusland is Zweden maandag begonnen met een overwinning. Zuid-Korea werd in Nizhny Novgorod met 1-0 geklopt dankzij een rake penalty van Andreas Granqvist, die na ingrijpen van de videoscheidsrechter vanaf elf meter aan mocht leggen.

Het duel begon wat suf, maar na een kwartiertje begonnen de Zweden er zin in te krijgen. Marcus Berg liet de kans op de 1-0 liggen doordat keeper Cho Hyun-woo, aanvankelijk pas de derde doelman bij de Koreanen, in de weg lag. Een tweede poging van Berg werd door een andere Koreaan tegengehouden.

Viktor Claesson kopte net voor rust over, terwijl Tottenham Hotspur-ster Son Heung-min met een paar rushes voor de enige Koreaanse dreiging zorgde. Koo Ja-cheol voegde daar vlak na rust een eerste echte kans aan toe, maar zijn kopbal belandde in het zijnet. Ola Toivonen was de volgende, maar hij stuitte namens Zweden dan weer op Cho.

Scheidsrechter Joel Aguilar had ondertussen al in twee situaties Zweedse smeekbedes om een penalty genegeerd, maar bij de derde keer was het raak. Hij vroeg om hulp van de videoscheidsrechter en besloot een strafschop toe te kennen na een overtredding op Claesson. Zoals hij bij FC Groningen zo vaak deed legde Granqvist aan en tikte hij de bal uiterst rustig in de hoek.

Hwang Hee-chan kreeg in de blessuretijd nog een grote kans op de gelijkmaker, maar hij kopte net naast het doel. Zweden won zo hun openingswedstrijd, pas de eerste keer sinds 1958 dat ze dat op een WK voor elkaar krijgen.