Kwartfinalisten Euroleague Basketball bekend na fraaie ontknoping

heywoodu

Het is de absolute top van het Europese basketbal: de EuroLeague, niet georganiseerd door basketbalbond FIBA Europe, maar door een commerciële onderneming. Zestien teams worden uitgenodigd, over het algemeen de rijkste en beste van Europa. 

In het reguliere seizoen nemen de zestien teams het allemaal twee keer tegen elkaar op, goed voor in totaal dertig speelronden. De beste acht gaan dan door naar de kwartfinales en die acht teams zijn sinds donderdagavond allemaal bekend.

Voorafgaand aan de 29e speelronde was er nog één plek beschikbaar: zeven teams hadden zich al geplaatst, zeven waren al uitgeschakeld. Het Spaanse Baskonia vocht nog met het Israëlische Maccabi FOX Tel Aviv om de laatste plek en toeval wilde dat die twee het donderdag in een rechtstreeks duel mochten uitvechten.

In de uitverkochte Fernando Buesa Arena in het Baskische Vitoria-Gasteiz werd het een spannend duel, waarin het in het derde kwart bij 53-53 nog altijd onduidelijk was wie er ging winnen. In het vierde kwart kwamen de Basken afstand en een heerlijk drietje van Matt Janning gooide de boel definitief in het slot: 83-72. Baskonia plaatste zich zo voor de kwartfinales, die op 17 april beginnen. In mei wordt de Final Four gespeeld in het Servische Belgrado. 

Teams in de play-offs
CSKA Moskou (Rusland)
Fenerbahce (Turkije)
Olympiakos (Griekenland)
Real Madrid (Spanje)
Panathinaikos (Griekenland)
Baskonia (Spanje)
Khimki (Rusland)
Zalgiris (Litouwen)

Samenvatting van de beslissende wedstrijd tussen Baskonia en Maccabi (Bron: YouTube)