Zuid-Korea na thriller naar curlingfinale en treft Zweden

Frank (franklop)

Zuid-Korea heeft na een echte Aziatische thriller de finale bereikt van het vrouwen curling toernooi. Onder volle steun van het thuispubliek speelde het team van skip Kim EunJung zich via een extra end naar een 8-7 zege op Japan. In hun eerste olympische finale treft het Zweden, wat het een stuk makkelijker had tegen Groot-Brittannië; 10-5.

Voor Zuid-Korea, de revelatie uit de poulefase, leek er lange tijd weinig aan de hand. De ploeg speelde sterk en pakte in het eerste end direct drie stenen. Die voorsprong behielden ze tot het achtste end (7-4), waarna Japan in het negende end knap twee punten wist te scoren. Toch was er nog niks aan de hand, want door die score had Zuid-Korea in het tiende en normaal gesproken laatste end de laatste steen. 

Het zag er daarin ook goed uit, want een doenbare draw had het thuisland de finale opgeleverd. Echter ging Kim EungJung de mist in en gaf daarmee Japan één punt en een extra end. Daarin had Zuid-Korea weer de laatste steen maar het had daarmee geen makkelijke opgave met een vrij vol speelveld. Kim EunJung wist dit keer wel de juiste lengte aan haar steen te geven en bracht daarmee het Curlingcenter in extase.

De wedstrijd tussen Zweden en Groot-Brittannië voor de andere finale plek ging lang gelijk op. In het zesde end namen de Zweedse dames, onder leiding van Anna Hasselborg een 5-3 voorsprong en sloegen in het end erop nog verder toe. Hasselborg speelde met de voorlaatste steen twee Britse stenen knap weg, waarna skip Eve Muirhead met een relatief simpele draw één punt moest scoren. Ze tikte echter met haar steen één van haar eigen guards aan en daarmee scoorde Zweden direct drie stenen.
 
Deze voorsprong gaf Zweden niet meer weg en daardoor mag het zich opmaken voor zijn vierde olympische finale op rij. In 2006 en 2010 wisten zij de titel te veroveren en vier jaar geleden verloren ze van Canada. De finale wordt zondag, op de laatste olympische dag, gespeeld.