Canadese dubbelslag op olympische skicross

heywoodu

Op de Olympische Spelen van Pyeongchang heeft Canada hard toegeslagen op de skicross bij de vrouwen. Zowel het goud als het zilver ging naar de Noord-Amerikaanse ploeg, die twee dames in de finale had.

In de allereerste heat van de eerste ronde ging het al fout voor de regerend olympisch kampioene, Marielle Thompson. De Canadese raakte in het voorseizoen zwaar geblesseerd en was wonderbaarlijk genoeg net op tijd hersteld, maar al na enkele seconden lag ze in de sneeuw en was het klaar. Het begon sowieso niet al te best voor Canada allemaal: India Sherret moest na een harde val afgevoerd worden.

In de kwartfinales sneuvelde een van de grote kanshebsters: Marielle Berger Sabbatel uit Frankrijk zat in een ijzersterke heat met medefavorieten Sandra Näslund en Fanny Smith, en was tegen dat geweld niet opgewassen. Naast Berger Sabbatel hoopte Frankrijk ook nog op Alizée Baron, maar ook dat werd hem niet: zij ging er in de halve finales uit.

Brittany Phelan en Kelsey Serwa vertegenwoordigden Canada in de finale, waarin ze het op moesten nemen tegen favorieten Smith en Näslund. Smith was bij de start de beste, terwijl Phelan achteraan lag, maar de Canadese knokte zich naar voren. Het was echter Serwa die een maat te groot was en na het zilver van Sochi pakte de oud-wereldkampioene nu goud, voor landgenote Phelan, terwijl Smith het brons pakte.