Pyeongchang Vandaag - vrijdag 23 februari

Frank (franklop)

Er zijn nog drie dagen te gaan bij de Olympische Spelen in Pyeongchang. Op vrijdag is het al een redelijk compact programma, mede door wat verschuivingen naar donderdag en zaterdag vanwege de te verwachten wind. Wel staan er de halve finales van het ijshockey op het programma en ook het spectaculaire skicross.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
02.00 uur Freestyleskiën Vrouwen cross achtste finale Nee
02.00 uur Kunstrijden Vrouwen vrije kür ja
02.35 uur Freestyleskiën Vrouwen cross kwartfinale Nee
02.59 uur Freestyleskiën Vrouwen cross halve finale Nee
03.15 uur Freestyleskiën Vrouwen cross finale Ja
07.35 uur Curling Mannen strijd om brons Ja
08.40 uur IJshockey Mannen halve finale Rusland - Tsjechië Nee
11.00 uur Schaatsen Mannen 1.000 meter Ja
12.05 uur Curling Vrouwen halve finale Zuid-Korea - Japan Nee
12.05 uur Curling Vrouwen halve finale Zweden - Groot-Brittannië Nee
12.15 uur Biatlon Mannen 4x7,5km estafette Ja 
13.10 uur IJshockey Mannen halve finale Canada - Duitsland Nee

Nederlanders in actie

Het laatste individuele nummer op de schaatsbaan staat op het programma en dus ook hebben we weer een aantal Nederlanders in actie. Koen Verweij, Kai Verbij en Kjeld Nuis zullen de Nederlandse driekleur verdedigen op de 1.000 meter. Nuis won al goud op de 1.500 meter en geldt als topfavoriet op de 1.000 meter. Hij start wel in de laatste rit en op de individuele afstanden is vanuit die rit nog geen één de olympisch kampioen gekomen deze Spelen.

Nuis zit dus in de laatste van achttien ritten en treft daarin Mika Poutala. In de rit ervoor (17 van 18) staat Verbij in de baan en Verweij start weer in de rit daarvoor. De bronzen medaille winnaar op de ploegenachtervolging treft daarin Harvard Lorentzen, de winnaar van de 500 meter.

Prominenten in actie

De skicross bij de vrouwen is tot nu toe altijd een Canadees feestje gebleken en dat kan ook dit jaar weer het geval zijn. Na zeges in 2010 (Ashleigh McIvor) en 2014 (Marielle Thompson) waren de vrouwen bij de seedingrun weer de snelste. Thompson is weer aanwezig en zette in die run verreweg de snelste tijd neer. Ze werd gevolgd door haar landgenote Kelsey Serwa en Brittany Phelan.

Ze zijn echter niet de topfavorieten, want dit seizoen is de Zweede Sandra Näslund oppermachtig gebleken. De huidige wereldkampioene won dit seizoen zes van de acht wereldbekerwedstrijden en was ook bij de seedingrun voorin te vinden op de vierde plaats. Bij het skicross kan er echter vanalles gebeuren, dat is de afgelopen week al gebleken bij het snowboarden en de mannen skicross.

Sandra Näslund is de grote topfavoriete, zeker nu voornaamste concurrente Heidi Zacher geblesseerd af moest haken (Pro Shots/Action Images)
Sandra Näslund is de grote topfavoriete, zeker nu voornaamste concurrente Heidi Zacher geblesseerd af moest haken (Pro Shots/Action Images)

Opmerkelijk

Vrijdag staat de het laatste individuele onderdeel op de schaatsbaan op het programma. De 1.000 meter is bij de mannen de afstand waarbij het olympisch record nog het langste staat, namelijk vanaf 2002. In Salt Lake City gebeurde voor Gerard van Velde het ongelooflijke; na diverse mislukte olympische missies met enkele vierde plaatsen wist hij eindelijk het podium te betreden, en hoe!

Alles kwam samen op die 16e februari voor Van Velde, die enkele dagen daarvoor in de slotrit een medaille op de 500 meter voor zijn neus weggekaapt zag worden. Hij had een perfecte loting tegen Sergey Klevchenya, mocht daarin in de binnenbocht starten en eindigen en ook zijn vorm was goed in orde. Van Velde reed de race van zijn leven en verbeterde het wereldrecord van Jeremy Wotherspoon met bijna een halve seconde tot 1.07,18. 

In de ritten die volgden wist niemand in de buurt van zijn tijd te komen, wat Van Velde zijn eerste en enige olympische titel opleverde. De verwachting is dat vrijdag zijn olympisch record, wat drie en een half jaar het wereldrecord was, niet verbeterd zal gaan worden.


Van deze race kunnen we niet genoeg krijgen; het goud van Van Velde n 2002.