Maas baalt na Olympische Spelen-onwaardige slopestylefinale

heywoodu

Snowboardster Cheryl Maas heeft er goed de pest in na de slopestylefinale van maandag. Die werd door de harde wind ruim een uur uitgesteld, terwijl door het afgelasten van de kwalificaties op zondag het hele format al op de schop werd gegooid: alle 26 deelneemsters kregen twee runs, in plaats van twaalf finalistes die drie runs krijgen.

Het uitstellen hielp echter weinig, want door de harde wind kon bijna niemand een fatsoenlijke run laten zien. Het mondde uit in een mensonterende, Olympische Spelen-onwaardige finale, volgens velen nu al het absolute dieptepunt van de Spelen. Gelukkig ging het goud met Jamie Anderson in elk geval nog naar iemand die het op basis van de laatste jaren ook verdiende, maar verder werd het een finale om het eigenlijk nooit meer over te hebben.

"Het is gewoon heel jammer om te zien dat niemand zich echt kan focussen op z'n run", aldus Maas na afloop. "Je weet gewoon niet hoe ver je gaat komen en of je je landing gaat halen of niet, waardoor je nauwelijks kunt focussen. Het damesniveau is in de afgelopen twee jaar zo omhoog gegaan, maar wat je hier ziet...dat is niet hoe goed de dames kunnen snowboarden, dat is gewoon jammer om te zien."

"Het verpest alles. Dan heb je eindelijk een keer zo'n groot publiek en dan wordt er zo slecht gesnowboard, door de wind. Dit zijn gewoon geen condities om een wedstrijd in te runnen, ik had gehoopt dat ze nog even twee dagen zouden wachten. Het is alsof je een muntje omhoog gooit: 'kop of munt? Ok, hier is een gouden medaille voor jou'", lachte de Nederlandse, die in elk geval blij was dat ze met het oog op de big air nog heel is gebleven.

Overigens was Maas absoluut niet de enige die klaagde over de wind. "Zo had ik een olympische finale niet verwacht, maar goed...ik heb geluk dat ik nog heel ben", verzuchtte de Britse Aimee Fuller. "Er waren zulke sterke windvlagen. Het is dan wel een finale, je moet ook gewoon aan je gezondheid denken."