Elfstedentocht? Vergeet het maar!

Monique Verlind (DJMO)

Als ook komend jaar de Tocht der Tochten niet verreden kan worden hebben we nog nooit zolang op een Elfstedentocht moeten wachten. We wachten nu al 21 jaar op een kans, maar door de klimaatverandering is het bijna onmogelijk geworden tegenwoordig. Dat zegt Jordi Huirne van weeronline.nl tegenover FOK!. De laatste Elfstedentocht werd in 1997 verreden. Tussen 1963 en 1985 was er geen Elfstedentocht. Toen moesten we dus 22 jaar wachten tot hij er weer was in 1985. Als de tocht er volgend jaar niet komt is dat uniek omdat we dan meer dan 22 jaar wachten.

Nooit meer een Elfstedentocht
Jordi: "Een Elfstedentocht gaan we deze winter niet krijgen en ik denk dat de kans groter is dat we nooit meer een Elfstedentocht gaan krijgen, dan eentje binnen een paar jaar."

Voor de Tocht der Tochten is minimaal drie weken vorst nodig waarvan minimaal twee weken strenge vorst in de nachten aldus Jordi. .Hij vervolgt: "Ik verwacht in de toekomst zeker nog schaatsijs, maar de koude perioden die we tot de jaren 90 hadden zijn nu helaas uniek geworden. En juist die extreme kou heb je nodig voor minimaal 15 cm ijs in heel Friesland. Tegenwoordig is het al bijzonder als het een weekje vriest".