Zware val snowboarder in halfpipe, 16-jarige wint World Cup-klassement

heywoodu

Snowboarder Yuto Totsuka heeft de eindzege in de World Cup op de halfpipe gepakt. De pas 16-jarige Japanner eindigde tijdens de LAAX Open in het Zwitserse Laax als tweede, achter olympisch kampioen Iouri Podladtchikov. iPod maakte voor zijn thuispubliek een vrij zeldzaam World Cup-optreden en hoopt volgende maand zijn olympisch goud te verdedigen in Pyeongchang.

Bij de wedstrijd in Laax waren niet alle wereldtoppers aanwezig. Zo ontbrak de Australische wereldkampioen Scotty James, net als Ayumu Hirano, de Japanner die min of meer gezien wordt als de voornaamste kandidaat voor olympisch goud. De Amerikanen zijn allemaal druk bezig met hun eigen selectiewedstrijden, om te bepalen wie de VS mag vertegenwoordigen op de Spelen.

Veel aandacht ging uit naar de 21-jarige Zwitser David Hablützel. De nummer vijf van de Spelen van Sochi ging tijdens zijn tweede run hard onderuit bij zijn eerste sprong, waar hij vol op de rand van de halfpipe terecht kwam. Hablützel werd per ambulance naar het ziekenhuis van Chur vervoerd en de eerste berichten zijn dat hij in elk geval bij kennis is en zijn armen en benen kan bewegen. 

De wedstrijd bij de vrouwen werd een prooi voor Liu Jiayu uit China. De wereldkampioene van 2009 klopte haar landgenote Cai Xuetong, de regerend tweevoudig wereldkampioene. De ervaren Spaanse Queralt Castellet pakte de derde plek.