'Noord- en Zuid-Korea mogelijk samen in bobslee op Spelen'

heywoodu

Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zullen de teams van Zuid- en Noord-Korea gezamenlijk het stadion binnen lopen. Dat werd eerder al bekend, net als het toevoegen van enkele Noord-Koreaanse ijshockeysters aan het Zuid-Koreaanse team.

Daar komt nu mogelijk nog iets bij: de internationale bobsleebond IBSF wil namelijk proberen om een viermansbob met twee Zuid- en twee Noord-Koreanen op het ijs te krijgen. De bedoeling is overigens niet dat die dan ook mee gaan doen aan de olympische wedstrijd, maar ze moeten deel uitmaken van de 'forerunners', de sleeën die voor de wedstrijd naar beneden gaan om ervoor te zorgen dat de laatste voorbereidingen goed afgerond zijn en de wedstrijd kan beginnen.

"Bobsleeën is een teamsport als geen andere", aldus IBSF-president Ivo Ferriani. "De atleten moeten elkaar vertrouwen en perfect samenwerken in een ontzettend krappe ruimte. Een gemengd team zou de atleten uit beide landen zeer dicht bij elkaar brengen." De bedoeling is dat Ferriani en vice-president Darrin Steele, beiden voormalig bobsleeërs en coaches, de atleten zelf gaan coachen. Het team zou moeten bestaan uit een ervaren piloot en remmer uit Zuid-Korea, en twee Noord-Koreaanse remmers.