'Iraanse ex-president Ahmadinejad opgepakt wegens aanzetten tot onrust'

heywoodu

De Iraanse ex-president Mahmoud Ahmadinejad zou gearresteerd zijn. Dat meldt Al-Quds Al-Arabi, een in Londen gebaseerde krant, 'op basis van bronnen uit Teheran'. Ahmadinejad, president van 2005 tot en met 2013, zou zijn opgepakt wegens het aanzetten tot onrust.

Volgens de krant was Ahmadinejad op 28 december in de stad Bushehr in het westen van Iran. "Een aantal van de huidige leiders leeft los van de problemen en zorgen van het volk en weet niks over de realiteit van de gemeenschap", zou de ex-president daar gezegd hebben.

Hij zou er aan hebben toegevoegd dat Iran lijdt onder verkeerd management en dat de overheid van president Hassan Rouhani 'gelooft dat ze het land bezitten en dat het volk een onwetende samenleving vormt. Die uitspraken zouden hebben geleid tot Ahmadinejad's arrestatie. De krant meldt dat de Iraanse autoriteiten nu willen proberen om de voormalig president huisarrest op te leggen.

In Iran is het de afgelopen weken wat onrustig. Er wordt geprotesteerd - overigens bij lange na niet zo hevig als in 2009, toen miljoenen mensen de straat op gingen - en daarbij zijn al 22 doden gevallen. Ook zijn honderden mensen gearresteerd.