Springruiter Smolders wint WB Mechelen

H.Vviv

Harrie Smolders heeft de wereldbekerwedstrijd gewonnen op de Kerstjumping van Mechelen. De 37-jarige springruiter reed met de 13-jarige ruin Zinius een foutloze barrage en was net iets sneller dan dan de Zweed Henrik von Eckermann met Mary Lou. De Italiaan Lorenzo de Luca werd met Halifax derde op een kleine twee seconden van de Nederlander.

Smolders had vooraf verkondigd dat hij dit jaar de wereldbeker in Mechelen wou winnen en slaagde in zijn opzet. "Ik had in de dubbel naar mijn gevoel tijd verloren en dus gooide ik naar de drie laatste hindernissen alle registers open", zei Smolders na afloop tegen Sporza.

"Het was voor mij een kwestie van alles of niets. Ik wilde alle denkbare risico's nemen, want van een resultaat tussenin wilde ik niet weten. Ik wilde winnen of verliezen, niet tweede worden."

"Bijna al mijn doelen voor 2017 heb ik bereikt. Zinius heeft mijn verwachtingen nog maar eens overtroffen. Hij liep steeds een beetje in de schaduw van mijn toppaarden Don en Emerald, maar nu die even rust hebben, kreeg hij de kans zich te laten zien. Dat heeft hij echt fantastisch opgepakt. Ik wist dat hij goed was, maar hij overtreft zelfs mijn verwachtingen." 

Leopold van Asten eindigde op een zevende plaats en was daarmee de tweede Nederlander in de top tien.