'Digitaal vuurwerk' na vuurwerkverbod in Groningen

heywoodu

In Groningen geldt op de Vismarkt, de Grote Markt en in de Poelestraat en de Peperstraat een vuurwerkverbod bij de jaarwisseling, maar men heeft wel een fantastisch alternatief bedacht: digitaal vuurwerk.

Wethouder Joost van Keulen 'ontstak' het digitale vuurwerk vrijdagmiddag op de Vismarkt. Het megaspektakel bestaat uit een wand(je) met een kijkhoek van 240 graden, die bestaat uit zo'n dertigduizend led-lampjes.

Via mobiele telefoons kunnen die worden 'ontstoken', waarna de lampjes op een dusdanige manier oplichten dat het in theorie enigszins op een vuurpijl zou lijken. Iedereen zou zo veilig 'vuurwerk' af moeten kunnen steken, zo luidt het plan.

Techbureau Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe bedacht de constructie, nadat ze vorig jaar ook al bezig waren rond de feestdagen: ze bedachten programmeerbare kerstballen voor in de kerstboom op de Grote Markt.

De gemeente Groningen schrijft trots dat de stad een 'Europese primeur' heeft met het digitale 'vuurwerk'. Of andere steden in Europa er überhaupt interesse in zouden hebben is niet bekend.