Judoka Verkerk pakt goud bij Masters, Korrel en Steenhuis een bonus

H.Vviv

Marhinde Verkerk heeft goud gewonnen op de World Masters, het eindejaarstoernooi voor de topzestien van de wereld. De 32-jarige judoka won in Sint-Petersburg in de finale van de klasse tot 78 kilogram van de Française Madeleine Malonga.

De Nederlandse begon het toernooi met winst op Antonina Shmeleva uit Rusland en Audrey Tcheumeo uit Frankrijk. Beide partijen werden in de golden score met straffen beslist. In de halve finale nam Verkerk het op tegen haar landgenote Guusje Steenhuis. Na ruim drie minuten in de golden score was de winst voor Verkerk. Steenhuis pakte wel net zoals haar landgenote Karen Stevenson het brons, waarmee Steenhuis het jaar afsloot als nummer één van de wereld wat goed is voor een bonus van 50.000 dollar op.

Michael Korrel zou ook het jaar afsluiten als nummer één van de wereld. De judoka die uitkomt in de klasse tot 100 kilogram verloor in de finale Varlam Liparteliani uit Georgië met een waza-ari.

De vijfde medaille voor Nederland op de World Masters was voor Frank de Wit. In de klasse tot 81 kilogram pakte hij het brons, nadat hij na twee minuten ippon maakte tegen Eduardo Yudi Santos uit Brazilië. Khasan Khalmurzaev zou in Sint-Petersburg de winst pakken in de klasse tot 81 kilogram en neemt daardoor de eerste positie op de wereldranglijst over van De Wit.

Bij de zwaargewichten is Tessie Savelkouls als zevende geëindigd. De Nederlandse was de eerste ronde vrijgeloot en verloor in de kwartfinale van Idalys Ortiz uit Cuba. In de herkansing was de Duitse Jasmin Külbs te sterk.