Skir Hirscher haalt genadeloos uit op reuzenslalom, Svindal wint afdaling

heywoodu

Alpineskiër Marcel Hirscher heeft tijdens de World Cup in het Italiaanse Alta Badia genadeloos hard uitgehaald op de reuzenslalom. De Oostenrijker won de reuzenslalom in het Italiaanse skioord al voor het vijfde jaar op rij.

Na één run stond Hirscher al aan de leiding, maar de verschillen waren nog niet heel groot. De Noor Henrik Kristoffersen volgde op 0,17 seconden en op 0,33 tellen stond de verrassende Sloveen Zan Kranjec. Manuel Feller uit Oostenrijk gaf 0,37 seconden toe en met 0,49 seconden stond ook de Fransman Justin Murisier nog binnen een halve seconde.

In de tweede run steeg Murisier een plekje, nadat Feller niet hard genoeg ging. Kranjec verdedigde zijn derde plek met succes - in 53 starts pas zijn vierde top-10-klassering en zijn eerste podium ooit. Kristoffersen nam de leiding over, maar vervolgens kwam Hirscher naar beneden. Halverwege was zijn voorsprong een klein beetje gegroeid, vervolgens schopte de Oostenrijker de naverbranders aan: van enkele tienden van een seconde halverwege steeg de voorsprong naar een reusachtige 1,70 seconden aan de finish.

Een dag eerder vond in het Italiaanse Val Gardena de afdaling bij de mannen plaats. Daar ging de winst naar de Noor Aksel Lund Svindal, die na lang blessureleed weer helemaal terug lijkt en volop kans lijkt te maken op het eremetaal op de Spelen in Pyeongchang. Svindal won met 0,59 seconden voorsprong op landgenoot Kjetil Jansrud, het grootste verschil in een World Cup-afdaling in bijna twee jaar tijd. Max Franz uit Oostenrijk eindigde op 0,85 seconden als derde, de onervaren Zwitser Gilles Roulin zorgde met plek vier voor een daverende sensatie.