Ook DUP zegt: Ierland uit EU

Mick (Philosocles)

Naar verluidt worden onderhandelaars van de Europese Unie, de Ierse regering en Groot-Brittannië steeds optimistischer dat er een overeenkomst kan worden bereikt over de grens met Noord-Ierland. Maar ondertussen zegt ook de Noord-Ierse partij DUP, Theresa Mays gedoogpartner, dat Ierland de EU beter kan verlaten.

Volgens bronnen van The Guardian liggen er fundamenten voor een deal, maar zou Londen tot maandag nog flink aan de bak moeten. Dan ontmoet premier Theresa May de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker om eindvoorstellen in te leveren. Vervolgens beslissen de regeringsleiders of er voldoende zicht op oplossingen is om aan handelsbesprekingen te beginnen.

Ierland en het Verenigd Koninkrijk staan de laatste dagen lijnrecht tegenover elkaar. Dublin eist vooraf harde garanties dat de grens open blijft, maar Londen heeft gezegd die pas te willen geven wanneer er eind 2018 een handelsakkoord is.

Vredesakkoord
Ierland is echter bang dat het vredesakkoord uit 1998 tussen Ierse republikeinen en Britse unionisten op die manier handelswaar wordt. De Britten willen immers de douane-unie verlaten. De gesloten grens die dat impliceert, roept nare herinneringen op aan aanslagen in de laatste decennia van de vorige eeuw.

Andere EU-lidstaten zijn juist beducht voor de smokkelmogelijkheden die een open EU-buitengrens geeft.

Er zou nu toch een hoopgevende conceptdeal circuleren, maar Ierland benadrukt dat de "magische formule" die Dublin over de streep kan trekken, er nog niet in zit. Dat komt onder meer doordat Theresa Mays Noord-Ierse unionistische gedoogpartner de DUP mordicus tegen een status voor Noord-Ierland is, die het landsdeel 'anders' dan de rest van het Verenigd Koninkrijk zou maken.

In die tegenstelling zit nog steeds een mogelijk breekpunt dat tot een 'no deal'-vertrek van de Britten uit de EU kan leiden. Niemand heeft echter trek heeft in de chaos die dat op zou leveren. Vermoedelijk moeten er nogal wat wat kwinkslagen worden verzonnen om aan de verschillende partijen tegemoet te komen.

Update 11.30 uur
De Noord-Ierse Ian Paisley Jr, prominent DUP-Lagerhuislid in Londen en zoon van de overleden unionistische leider dominee Ian Paisley, heeft net als het Britse Labourparlementslid Kate Hoey gezegd dat het veel beter zou zijn als Ierland de EU ook verlaat, meldt The Journal. De DUP voert met die uitspraak de druk op de Conservatieve Partij van premier May op.

Paisley vindt dat de Ierse regering zich star en onbehulpzaam opstelt. "Laten we er samen een goede Brexit van maken", zei hij op de Ierse radio. Paisley senior zweepte eind vorige eeuw de unionistische paramilitairen op, maar werd later een belangrijke figuur in het vredesproces.

Ondertussen wacht Ierland op nieuwe voorstellen van Londen om de grenskwestie te bezweren. Premier Leo Varadkar heeft vrijdag een ontmoeting met de president van de Europese Raad Donald Tusk. Er wordt niet verwacht dat de kwestie dan al is opgelost. Er wordt hoogstwaarschijnlijk tot het allerlaatste moment onderhandeld totdat de Britse premier in de loop van maandag de voorzitter van de Europese Commissie ontmoet.