Zuid-Korea verwacht geen afzeggingen voor Olympische Spelen

heywoodu

Het Zuid-Koreaans Nationaal Olympisch Comité verwacht niet dat landen daadwerkelijk af zullen zeggen voor de Olympische Spelen van komende winter, gehouden in Pyeongchang. 

De spanningen zijn in de regio flink opgelopen, met name door het kleutergedrag van de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse Grote Leider Kim Jong-un. De twee maken elkaar op het globale schoolplein constant uit voor stommerds en dat helpt niet bepaald.

De Franse sportminister Laura Flessel liet bijvoorbeeld al weten dat Frankrijk niet naar de Spelen komt als de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Dat werd overigens tegengesproken door de baas van het Franse NOC, Denis Masseglia, die afstand nam van Flessel's uitspraken.

"Ik weet dat er wat zorgen zijn rondom Noord-Korea", aldus Lee Kee-heung, president van het NOC van Zuid-Korea. "Toch zeggen ze niet dat ze zeker niet naar de Spelen komen. Ik verwacht dat iedereen uiteindelijk gewoon mee zal doen", zo klinkt het zelfverzekerd. 

Het Amerikaanse NOC gaf aan dat de voorbereidingen voor de Spelen gewoon doorgaan, terwijl de Oostenrijkers verwachten dat het politiek wel in orde komt. Nederland loopt achter de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité aan en gaat in principe dus ook gewoon naar Pyeongchang.

Bij de Verenigde Naties wordt gewerkt aan een soort diplomatieke 'olympische wapenstilstand'. Dat komt voort uit de oude Griekse Spelen, waarin de Griekse stadsstaten de wapens voor, tijdens en kort na de Spelen neerlegden. Zo kon de gaststad het evenement zonder zorgen organiseren en konden toeschouwers en deelnemers veilig naar het evenement en terug naar huis reizen.