KRO-NCRV ongerust over Bolt en Follender

qltel

Omroep KRO-NCRV is ongerust na de berichten over de ontvoering van Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender in Colombia. "Wij hopen met velen op een goede afloop", laat de omroep in een korte reactie weten. KRO-NCRV bevestigde daarmee ook formeel dat Bolt en Follender de ontvoerden zijn. Tot dusver noemden alleen de Colombiaanse autoriteiten de twee bij naam.

Om de kans op een goede afloop "zo maximaal mogelijk te laten zijn, onthouden we ons nu van elk inhoudelijk commentaar of van extra mededelingen". "Alle informatie en mededelingen lopen voor nu via het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met het departement en met de familie hebben we nauw contact. We hopen op begrip voor ons besluit tot radiostilte: de veilige terugkomst van Derk en Eugenio staat voorop."

Spoorloos-verslaggever Derk Bolt belandt tijdens zijn vele reizen vaker in gevaarlijke situaties. Zo werd hij meerdere keren beroofd en stond hij doodsangsten uit tijdens bijvoorbeeld een reis door Bangladesh, waarbij de chauffeur veel te hard reed over hele smalle dijkjes. Het is ook niet de eerste keer dat hij in Colombia is, waar hij volgens de autoriteiten daar afgelopen weekend met zijn cameraman is ontvoerd.

Hij noemde het eerder een "prachtig land", waar volgens hem "de aardigste mensen ter wereld wonen", zo zei hij vorig jaar tegen Metro. En over de reis door Bangladesh vertelde hij in hetzelfde interview: "Die dodenrit werd trouwens onderbroken voor een tocht met een veerboot over de Ganges. Met angst en beven zie je hoe vol zo'n boot wordt geladen en in gedachten hoor je al die ANP-stem: 'Bij een ongeluk met een veerboot op de Ganges... en aan boord was ook een cameraploeg uit Nederland'."

Onvermoeibaar speurt Bolt al meer dan 25 jaar naar uit het oog verloren familieleden. Zijn talloze avonturen voor Spoorloos vatte hij samen in columns en boeken als 'Altijd ergens anders' en 'Groeten uit Verweggistan'. Hierin beschrijft de 62-jarige tv-maker zijn ervaringen met slechte hotels, bedenkelijk eten, gammele auto's en vliegtuigen, natuurrampen, sadistische douaniers, corrupte politieagenten en ongedierte.

Jarenlange reiservaring
Naast Spoorloos heeft Bolt, vader van twee kinderen, veel andere radio- en tv-programma's op zijn naam staan. Als zelfstandig producent maakte hij programma's als Ooggetuige (RTL4), Wereldwensen (NCRV) en Lieve Martine (KRO). In 2007 reisde hij in een camper met een groep vakantiegangers door Oost-Europa in Gezellig naar de Krim, waarop een jaar later Gezellig naar Marokko volgde. Ook was hij het gezicht van de programmareeks Brieven Boven Water, waarvoor hij ook de wereld over ging.

Eugenio Follender, de cameraman die met Bolt in het Zuid-Amerikaanse land is, werkt ook als fotograaf en regisseur. Hij heeft eveneens jarenlange reiservaring, "met veel kennis van en contact met lokale culturen", staat te lezen in zijn Linkedin-profiel. "Altijd op zoek naar het unieke alleszeggende beeld."

Spoorloos is een programma van de KRO-NCRV.

KRO-NCRV ongerust over Bolt en Follender
KRO-NCRV ongerust over Bolt en Follender (Foto: ANP)