'Nederchinees' Tung na Le Mans-zege: "Compleet gekkenhuis"

heywoodu

Coureur Ho-Pin Tung zorgde afgelopen weekeinde voor een sensatie. De geboren Nederlander, ook in het bezit van een Chinees paspoort, won met Jackie Chan DC Racing de LMP2-klasse in de 24 uur van Le Mans en eindigde zelfs als tweede in het algemeen klassement. 

De laatste keer dat iemand met een Nederlands paspoort het algemene podium mocht betreden was twintig jaar geleden, toen Peter Kox in het team zat dat als derde eindigde. De LMP2 was dit jaar zeer sterk bezet, met een vracht aan coureurs als Nelson Piquet Jr, Bruno Senna, Vitaly Petrov en veel teams die aan elkaar gewaagd waren. 

Door de grote problemen bij alle snelle LMP1-auto's kwam de #38 van Tung en zijn kompanen, Thomas Laurent en Oliver Jarvis, zelfs aan de leiding in de race te liggen. De Nederchinees stapte in voor het laatste stuk van de race, maar werd wel zoals verwacht nog ingehaald door de #2 Porsche, die de race uiteindelijk wonnen. De LMP2-zege kwam echter niet meer in gevaar, waarmee Tung als eerste Chinees - het land waar hij een racelicentie heeft - het Le Mans-podium mocht betreden.

De 34-jarige Tung noemde het het hoogtepunt van zijn carrière. "Ik ben zo nauw betrokken bij dit team, het is echt een compleet gekkenhuis", stamelde hij na afloop. "Vooraf zeiden ze al dat een LMP2 misschien op het podium kon komen en dat wij de eersten waren die dat voor elkaar hebben gekregen is natuurlijk schitterend. Le Mans blijft de ultieme showcase."