PvdA-burgemeesters: wel meedoen aan formatie

Janneke (Janneke141)

De PvdA zou er geen goed aan doen om in de oppositiebankjes te blijven hangen, maar moet wel degelijk deelnemen aan de formatie. Dat betogen enkele tientallen burgemeesters en wethouders van de partij. Tot nu toe heeft fractievoorzitter Lodewijk Asscher altijd volgehouden niet beschikbaar te zijn.

De lokale bestuurders van de sociaaldemocraten kwamen elkaar tegen op het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten in Goes afgelopen week. Volgens Anton van Aert, burgemeester van het Brabantse Best, 'is er geen steekproef genomen', maar viel het wel op dat veel PvdA-bestuurders regeren meer zien zitten dan Asscher.

Volgens Jop Fackeldey, wethouder in het idyllische Lelystad, zou de PvdA echter niet als enige linkse partij in een regering moeten stappen, omdat ze dan bij impopulaire maatregelen opnieuw de volle laag zouden krijgen. GroenLinks of de SP zouden dus ook betrokken moeten worden. Niet al zijn collega's delen die visie overigens.

Jan Nieuwenburg, burgervader te Hoorn, gaat nog een stap verder: omdat het motorblok (van VVD, CDA en D66) hapert, zou er een nieuw motorblok gestart moeten worden dat bestaat uit GroenLinks, D66 en de PvdA. 

Tegengeluid is er ook: de Bredaase burgemeester Paul Depla hoeft niet zo nodig: "De laatste jaren had de PvdA veel bestuurlijke macht, maar weinig maatschappelijke invloed." Regeren is volgens hem niet verkeerd, maar ook niet zaligmakend. Omdat de kiezers in maart voor een belangrijk deel voor rechts hebben gekozen, zouden volgens hem de VVD en het CDA toch met de PVV aan tafel moeten gaan: "Het negeren van Wilders is een gevaarlijke strategie".