Nederland formeel gekozen in Veiligheidsraad

Redactie

Nederland is vrijdag gekozen tot lid van de VN-Veiligheidsraad in 2018. De verkiezing was een formaliteit. Vorig jaar waren Nederland en Italië al overeengekomen de zetel te delen voor de periode 2017-2018.

Beide landen streden vorig jaar om één vacante tijdelijke zetel van twee jaar, maar kregen allebei onvoldoende steun. Toen is afgesproken dat Italië de zetel dit jaar bezet en Nederland volgend jaar. Het is een zeldzaamheid dat twee landen een tijdelijke zetel delen.

De Veiligheidsraad richt zich op het bewaren van vrede en veiligheid. Hij kan sancties opleggen, vredestroepen inzetten en beleid beïnvloeden. De VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn permanente leden, de overige tien leden rouleren. In maart is Nederland een maand voorzitter van de Veiligheidsraad.

Het wordt de zesde keer sinds 1946 dat Nederland als niet-permanent lid lid aanschuift. "Het lidmaatschap vormt een uitgelezen mogelijkheid om op het hoogste niveau invloed te hebben en onderwerpen die voor ons belangrijk zijn op de agenda te krijgen", aldus minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken).

Nederland formeel gekozen in Veiligheidsraad
Nederland formeel gekozen in Veiligheidsraad (Foto: ANP)