'Van der Poel kan olympisch kampioen mountainbiken worden'

heywoodu

Nederland zou zomaar eens een opvolger in huis kunnen hebben van Bart Brentjes, olympisch kampioen mountainbiken van 1996. Veldrijder Mathieu van der Poel kan niet alleen in het veld, maar ook op de weg uitstekend uit de voeten. Daarnaast heeft hij zich in de afgelopen weken in razend tempo bij de wereldtop van het mountainbiken gemeld.

De 22-jarige Van der Poel werd afgelopen weekeinde nog tweede tijdens de World Cup in het Duitse Albstadt en oud-wereldkampioen Filip Meirhaeghe is onder de indruk. "Wat Van der Poel doet, dat is ongezien. Het is gewoonweg fenomenaal", klinkt het van de winnaar van olympisch zilver in 2000.

Een paar dagen voor de wedstrijd in Albstadt legde Van der Poel onder meer Philippe Gilbert er nog op in de sprint in de Ronde van België, enkele dagen later was hij op de mountainbike aanwezig in de wereldtop. "De week ervoor was hij in Tsjechië al heel indrukwekkend, waar hij van de laatste plek bij de start oprukte naar plaats acht, maar in Duitsland....dat was de eerste keer dat ik hem zó bezig zag. Hij liet rondetijden noteren die even scherp waren als die van de eerste renners."

Volgens Meirhaeghe moet het doel misschien niet op de weg, maar op de mountainbike liggen. "Als Van der Poel zo blijft rijden als nu moet hij gewoon als doel hebben om in Tokyo in 2020 olympisch kampioen te worden, dat is heel erg realistisch. Ik weet niet of hij zich dan volledig op mountainbiken moet focussen, als je ziet dat hij nu met andere dingen tussendoor al tweede kan worden in zijn tweede World Cup-wedstrijd."

"Als je wint tegen Gilbert op de weg, betekent dat dat je uitzonderlijk getalenteerd bent. En als je dan nog eens wint in het veldrijden en het mountainbiken, ben je gewoon apart. Wat Van der Poel doet, is ongezien. Het is fenomenaal."