Amsterdamse homogieren broeden ei uit

dekatophetspek

Een koppel mannelijke vale gieren in Artis zijn er samen in geslaagd om een ei uit te broeden. Volgens de Amsterdamse dierentuin is het nog niet eerder bij hun voorgekomen dat twee mannetjes er in slaagden om dat te presteren.

Het ei werd twee maanden geleden aangetroffen in de volière van de potige roofvogels. Omdat de twee mannetjes al een eigen nest hadden gebouwd, besloot men om het ei bij hen neer te leggen, nadat het eerst al een tijd in een broedmachine had gelegen. De twee vale gieren zaten de afgelopen twee maanden afwisselend op het nest met als resultaat een jonge vale gier.

Wanneer vale gieren een koppel vormen blijven de monogame aaseters voor de rest van hun leven bij elkaar. Volgens Artis zorgen de vaders goed voor het jonge giertje en wordt er met enige regelmaat een fijne maaltijd voor de jongeling uitgekotst. Van welke sekse de jonge vale gier is is nog niet bekend.

Twee weken geleden werd in Artis ook al een ei uitgebroed door een heterogeen stel vale gieren. Dat is best wel bijzonder aangezien het alweer vijf jaar geleden was dat er voor het laatst een vale gier uit het ei kroop. Als de jongen groot genoeg zijn zal de dierentuin gaan onderzoeken of er een mogelijkheid bestaat om de jonge roofvogels in het wild uit te gaan zetten.

De trotse gieren van Artis
De trotse gieren van Artis