AZ klopt Heerenveen in bekertoernooi

Redactie

AZ heeft zich ten koste van sc Heerenveen geplaatst voor de halve finale van de KNVB beker. Een goal van Derrick Luckassen bleek voldoende voor de overwinning.

In de beginfase hadden de Friezen het meeste balbezit, en kreeg het via nieuwkomer Martin Ødegaard de eerste grote kans van het duel. De Noor mocht alleen af gaan op het doel van Sergio Rochet, die met een redding een achterstand voorkwam voor AZ.

In de twintigste minuut kreeg Wout Weghorst de eerste kans namens de Alkmaarders. Zijn schot werd echter gekraakt door de Heerenveen-verdediging. Het duel begon langzaamaan wat te kantelen; AZ werd wat sterker en werd zo nu en dan gevaarlijk via Alireza Jahanbakhsh.

Aan het begin van het tweede bedrijf werd opnieuw Ødegaard gevaarlijk namens de gasten, maar zijn inzet ging over de doelmond van Rochet. Stefano Marzo had daarna ook de 0-1 op zijn schoen, al was de kans opnieuw niet besteed aan Heerenveen.

Zoals aloude voetbalwet luidt ‘als die niet aan de ene kant valt dan valt ie aan de andere kant’, moesten de noorderlingen twintig minuten voor het einde eraan geloven. Na een voorzet kopte Luckassen het leder achter Erwin Mulder, AZ op voorsprong. Die treffer bleek genoeg voor de zege, waardoor AZ zich plaatste voor de halve finale.