Doping kost Russisch verspringkampioene dubbel olympisch zilver

heywoodu

De Russische oud-atlete Tatyana Lebedeva moet haar olympische zilveren medailles uit 2008 retour sturen naar het Internationaal Olympisch Comité. Het IOC heeft besloten om Lebedeva uit de resultaten van de Spelen van Beijing te schrappen nadat vorig jaar bij hertesten bleek dat ze doping had gebruikt.

De inmiddels 40-jarige Lebedeva is al de 32e Russische sporter die definitief uit de uitslag van de Olympische Spelen geschrapt wordt, waarvan een groot deel in recente tijden betrapt werd. De olympisch kampioene verspringen van 2004 veroverde vier jaar later het zilver, wat nu vermoedelijk naar de Nigeriaanse Blessing Okagbare zal gaan.

Okagbare veroverde brons en dat zal ze vermoedelijk op mogen sturen naar de VS. Daar woont de destijds voor Jamaica uitkomende Chelsea Hammond, die als vierde eindigde, maar haar enige noemenswaardige prestatie ooit waarschijnlijk alsnog beloond ziet worden met olympisch brons. 

Lebedeva deed naast verspringen ook met succes aan hinkstapspringen en ook dat leverde haar in Beijing zilver op. Die medaille wordt eveneens geschrapt, maar de dame die als derde eindigde zal er weinig aan hebben. De Griekse Hrysopiyi Devetzi bleek ruim twee maanden geleden aan de steroïden gezeten te hebben tijdens de Spelen in Beijing. Olga Rypakova uit Kazakhstan werd vierde en krijgt vermoedelijk zilver, de Cubaanse Yargelis Savigne zal waarschijnlijk het brons erven na haar vijfde plaats.