Vicepremier BelgiŽ hekelt Kamp over Bpost

Redactie

De manier waarop de Nederlandse regering zich heeft gemengd in het overnamebod van het Belgische staatsbedrijf Bpost op PostNL is 'bizar'. Dat zei de Belgische vicepremier Alexander de Croo donderdag in het parlement in Brussel.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft volgens De Croo drie keer aan de Belgische regering gevraagd om Bpost terug te fluiten. "Zo werkt dat niet in België", zei de liberaal. "De raad van bestuur is autonoom."

Bpost heeft de overheid als meerderheidsaandeelhouder, maar kan werken zonder gehinderd te worden door de politiek, aldus De Croo. PostNL is volledig in privéhanden, maar wordt volgens hem 'gedwongen te handelen naar de grillen en de willen van de Nederlandse politiek'. Over verwijten vanuit Nederland zei De Croo: 'return to sender'.

De Croo zei vorige maand nog dat vanwege de stem van de Belgische overheid in Bpost geen enkele beslissing de raad van bestuur zou passeren waar de Belgische staat niet achter staat.

Woensdag bleek dat de overname definitief van de baan is. De Croo is optimistisch over de toekomst van Bpost, dat volgens hem een van de best presterende postbedrijven van Europa is. Op verkoop van een deel van de overheidsaandelen rust volgens hem geen taboe.

Vicepremier België hekelt Kamp over Bpost
Vicepremier België hekelt Kamp over Bpost (Foto: ANP)