EL: Uitslag Feyenoord - Fenerbahce

Redactie

Het was erop of eronder voor Feyenoord in de Europa League. De Rotterdammers moesten winnen van groepshoofd Fenerbahçe, maar de Turkse ploeg van Dick Advocaat bleek een maatje te groot: 0-1.

Vanwege de zeer kleine marges in poule A van de Europa League hing er van het duel tussen Feyenoord en Fenerbahçe veel af. Gegeven dat de Rotterdammers in Turkije met 1-0 verloren had de ploeg van Giovanni van Bronckhorst minstens een 2-0 overwinning nodig om door te bekeren in het tweede Europese toernooi. Manchester United stond voorafgaand aan de avond weliswaar derde, ook de Red Devils konden nog een plek bij de laatste 32 bemachtigen en dus was de inzet hoog.

Beide ploegen begonnen redelijk behoudend aan het duel. Zowel Fenerbahçe als Feyenoord wist dat er veel van het duel afhing, dus wilde geen beide in het mes lopen. Aangezien een gelijkspel genoeg was voor Fener begon doelman Volkan Demirel al snel met tijdrekken, tot grote frustratie van de Kuip. In het eerste half uur waren de kansen daarom spaarzaam en moest uiteindelijk een fout zorgen voor de eerste treffer in het duel. De voorzet vanaf rechts werd door Rick Karsdorp helemaal verkeerd ingeschat. De rechtsback wilde de bal terugkoppen op Brad Jones, maar Moussa Sow stond helemaal vrij voor de doelman. Met een prachtige omhaal werkte de Senegalees de bal uiteindelijk tegen de touwen: 0-1.

Feyenoord had wel veel balbezit in de eerste helft, maar wist dit niet uit te drukken in kansen. Eljero Elia bracht met zijn acties wel dreiging, maar wist niet meer te halen dan een handje vol corners. Op aangeven van Kuyt zorgde Jens Toornstra voor de grootste kans voor de thuisploeg door de voorzet van zijn aanvoerder in de korte hoek in te koppen. De gelauwerde Volkan stond echter op de goede plek en kon de inzet pareren. In de slotfase van de eerste helft kreeg Feyenoord nog een goede kans via een hard schot van Tonny Vilhena, maar zijn inzet spatte uiteen op de paal. Er werd daarom, tot grote onvrede van het legioen, gerust met een 0-1 stand.

Van Bronckhorst bracht Bilal Basaçikoglu in de tweede helft in voor Jens Toornstra in de hoop zo meer creativiteit in de ploeg te brengen. De kleine dribbelaar opende goed, maar kreeg de scheidsrechter in zijn duels niet mee. Ondanks dat Feyenoord gezien de stand aan zou moeten zetten bleven de Rotterdammers kansarm. Het wist in aanvallend opzicht geen vuist te maken waardoor de supporters het in ruim twintig minuten tijd moesten doen met twee afstandsschoten van Karim El Ahmadi.

Tonny Vilhena, die voor het grootste gevaar van de kant van Feyenoord zorgde met een schot op de paal, werd een kwartier voor tijd van het veld gehaald. Michiel Kramer mocht nog wat minuten maken en werd zoals wel vaker in de slotminuten belangrijk voor de Rotterdammers. Echter bracht ook het inbrengen van Kramer niet het nodige gevaar met zich mee waardoor Fenerbahçe het duel zakelijk kon uitspelen. Manchester United wist ook te winnen waardoor zowel Fener als de Engelsen doorbekeren in de Europa League. Voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst gaat het Europese avontuur als een nachtkaars uit.