Brexit-zittingen Britse hoge raad voorbij

Redactie

De elf Britse opperrechters hebben donderdag na vier dagen een punt gezet achter de hoorzittingen over de vraag of de regering dan wel het parlement over het opzeggen van EU-lidmaatschap gaat. De heikele kwestie verlamt het Brexitbeleid van de regering van premier Theresa May, die al een tijdschema voor het vertrek uit de EU had aangekondigd. May wil in maart zelf de Europese Unie de wacht aanzeggen.

Dat dreigt in de war te worden geschopt door een klacht van particulieren. Zij klaagden bij een gerechtshof dat het parlement tot de Brexit moet besluiten en de magistraten gaven de klagers gelijk. Het is deze recente uitspraak die de regering bij het Hooggerechtshof aanvecht.

De voorzitter van de hoge raad, David Neuberger, zei donderdag dat er zo spoedig mogelijk een uitspraak komt. Neuberger zei dat "we nu de tijd nemen om zeker te zijn dat we de vele argumenten die ons verbaal en schriftelijk zijn voorgelegd, naar behoren afwegen". Volgens Britse media is er geen uitspraak te verwachten voor het einde van dit jaar.

Zitting Hooggerechtshof over brexit voorbij
Brexit-zittingen Britse hoge raad voorbij (Foto: ANP)